Trendun: Profesyonel Hizmet Kaynağı ...

5 yaşında dişisini kaçırıyor

Güncel Durum : Aktif | Kayıtlı Firma Sayısı : 795
193
5 yaşında dişisini kaçırıyor

6 Aralık—  Sürü halinde yaşayan zebralarda erkek lider sürüyü ve yavruları koruyor. Hız ve uzun yolculuk için vücut yapıları çok uygun. Gen...


Otçul olan zebraların dişleri de verimli bir şekilde otlamaya elverişli yapıda. Erkeklerin ise kavga ederken kullandıkları özel şekilli köpek dişleri var.



  Zebra (Equus burchelli)



•Nesli tehlikede(LR) IUSN

•Sınıfı: Memeli



•Takımı: Perissodactyla



•Erkek: 220-322 kg /

Dişi: 175-250 kg /



•Yaşadığı yer: G.Afrika Cum., Namibya, Zimbabwe, Botswana



•Yaşam Süresi:20-28 yıl







       Gebelikleri 1 yıldan fazla sürüyor.Yavru 30- 35 kg doğuyor. Doğumdan 10 dakika sonra ayağa kalkıp, yarım saat sonra yürüyor ve bir saat sonra koşuyor. 1-2 gün sonra da ot yemeye başlıyor. Ancak anne sütünü 1 yıl boyunca içiyor.

       

ÇOK HIZLI BÜYÜYOR

       Zebra çok hızlı büyüyor. Doğumdan bir kaç hafta sonra kilolarını ikiye katlıyor. Doğumdan sonra, anne yavrusunu da yanına alarak bir kaç gün sürüden uzakta yaşıyor. Bu davranış, yavrunun, annesinin kokusunu, çizgilerini ve sesini tanıyıncaya kadar devam ediyor. Yaklaşık yedi gün süreyle yavru annesinden süt aracılığıyla sindirim sistemi için gerekli bakterileri alıyor.

       Zebralar, sabah erken ve akşamüstü aktif oluyorlar. Günde yedi saat uyuyorlar. Geceleri ise ayaklarını topluyor ve yavrusunu yanına alıyor. Vücudu dik yatmaya elverişli olmadığı için yana doğru yatıyorlar. Uyurken çıkardıkları sesler bazen öyle yoğunlaşıyor ki, bu etçillerin dikkatini çekiyor. Ama yine de her zaman en az bir zebra ayakta duruyor ve nöbet tutuyor. Alarm çağrısını duyuramayan zebra diğerlerini tekmeliyor. Etçillerin saldırısı sırasında, yavruları grup halinde korumaya çalışıyorlar. Yavruların etrafını sararak birbirlerine yakın mesafede koşuyorlar. Fakat bu nedenle aslında saatte 60 kilometre hızla koşabilecek olmalarına rağmen, ancak bunun yarı hızında koşarak kaçmaya çalışıyorlar. En arkada bir erkek bulunuyor ve etçilin saldırısını savuşturmaya çalışıyor. Buna ek olarak sürü kaçış sırasında hızını yaşlı ve yaralı olana göre ayarlıyor. Ve erkek zebra kayıp sürü bireylerini arıyor.

       Günde en az bir kez temiz su içen zebralar, su temiz değilse (çamurlu ise) toprağı kazıyor ve temiz suya ulaşıyorlar. Su bulunan bölgeden 8 kilometreden fazla uzaklaştıkları pek görülmez. Belli bir çiftleşme dönemleri yok ve yılın her dönemi doğurabiliyorlar.

       

       

Ntv

6 Aralık—  Sürü halinde yaşayan zebralarda erkek lider sürüyü ve yavruları koruyor. Hız ve uzun yolculuk için vücut yapıları çok uygun. Gen...